Kunstkring Voorst

Biografie

Home

Peter van der Woude


  

"Ieder leeg canvas levert genoeg zelftwijfel op om me scherp te houden. Ik breng de verf op en hoop het gevecht te winnen, want soms hebben de penselen, de verf en mijn gemoed hun eigen ideeën over hoe iets er uit zou moeten zien.

Ik bewonder artiesten die visualiseren wat ze gaan doen, voordat ze hun palet en verf pakken. Ik kan alleen bedenken hoe ik begin. Hoe het het er uiteindelijk uit zal zien is afhankelijk van invloeden die ik moeilijk kan voorspellen.

Ieder schilderij heeft haar eigen verhaal."

 

Peter van der Woude werd geboren op 22 december 1957 in Leiden.
Al vroeg werd hij gefascineerd door tekenen en kunst. Zijn grootvader tekende, en op een of andere manier werd deze passie aan hem doorgegeven.

Hij bezocht de Pedagogische Academie in Den Haag en studeerde Sociale Wetenschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen en - als een bij-studie - ICT, in welke tijd hij het tekenen en schilderen grotendeels verwaarloosde.

Hij werkt nu als IT-architect en consultant in Deventer, is geïnteresseerd in filosofie, architectuur, kunst en muziek. Woont in Twello waar hij, in zijn vrije tijd, IT-boeken schrijft en laatstelijk opnieuw is begonnen met tekenen en schilderen, "alleen om te zien of de vaardigheid er nog is".

Wat zijn afbeeldingen zo aantrekkelijk maakt is de passie en persoonlijkheid erin. "Het doek is voor mij een manier om de poezie van het leven te schrijven," zei hij eens "hoewel ik nog steeds aan het experimenteren ben om te kijken hoe ver ik mijn talenten kan oprekken".

Tegenwoordig verdeeld Peter veel van zijn tijd tussen zijn dagelijkse werk en zijn atelier. Een individu die ertoe neigt met de flow van zijn ideeën mee te gaan, constant zijn stijl veranderd om nieuwe technieken uit te proberen. In de nabije toekomst wil hij nog meer spelen met het contrast tussen licht en donker om "nog minder informatie te geven", om "nog meer mysterie te creëren".

Hij schetst in acryl omdat dit snel droogt en het hem mogelijk maakt zijn impulsen te volgen. Daarna voltooid hij zijn werken in olieverf.

De vrouwen en mannen zijn zijn herinneringen van mensen die hij ooit zag of ontmoette - hun gemoed vaak somber en broedend. "Ik heb de voorkeur gemoedstoestanden te schilderen, in kleur, zodat de toeschouwer een gevoel in plaats van een vaststelling krijgt bij wat hij ziet.”

“Ik vergelijk kleur en techniek met muziek en ritme, het onderwerp en de compositie met lyriek en poëzie. Mijn enige doel is om de toeschouwer uit te nodigen om langer voor mijn schilderijen te blijven staan, niet er door afgewezen te worden. Hoe langer ze blijven, hoe groter mijn kansen om met ze te communiceren."

Peter werkt in de oude Hanzestad Deventer en woont in het nabij gelegen Twello met zijn vrouw, zoon en diens mooie IJslandse vriendin.


email: pvdwoude@cfwebforge.com
website: http://www.cfwebforge.com

mijn galerie:
`Serenity`? (Elsbeth, detail)


PRIDE


Lost into the night (detail)


Dubbelportret II


Dubbelportret I

meer...


Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nlTop