Kunstkring Voorst - Cursussen en workshops

Home

Programma-aanbod Cultureel Seizoen 2020 - 2021

Coronatijden

 

Ondanks dat het, op dit moment van publiceren, niet helemaal duidelijk is hoe de ontwikkelingen rondom de Coronacrisis zijn beslag zal krijgen heeft de Kunstkring Voorst toch besloten een programmaoverzicht uit te brengen voor het Nieuwe Culturele seizoen 2020 - 2021.

U kunt er daarbij op vertrouwen dat alle activiteiten en evenementen bij de Kunstkring Voorst plaats vinden in strikte naleving van de RIVM-regels zoals die landelijk zijn vastgesteld.

Voor actuele ontwikkelingen aangaande cursussen, activiteiten en evenementen dit komend Culturele seizoen verwijzen wij u daarom ook graag naar deze website en naar haar Facebookpagina van de Kunstkring: www.facebook.com/KunstkringVoorst.

Home

 


Thema-schrijfworkshop

7 okt., 4 nov., 2 dec.,
5 jan., 3 febr., 3 mrt., 7 apr., 5 mei.

 

Het gaat hier om een aantal los van elkaar te volgen avondschrijfworkshops met telkens een ander thema om je schrijfflow te stimuleren.

Op deze inspiratie-date schud jij je creatieve brein wakker en geeft het de broodnodige brandstof. Het maakt niet uit wat je schrijft, maar belangrijk is dat je schrijft ! Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat o.a. reflecterend schrijven gezond voor je is.

In verband met de Corona-periode dient u telkens de actualiteit van de workshopdata goed te controleren op de website van de docente www.lisvandergeer.com.

Door de dynamiek, de verrassende opdrachten en oefeningen krijgt je kritiekduiveltje geen kans. Je schrijfboekje is gevuld met mooie teksten, je hoofd en hart met inspiratie.

Wanneer: iedere 1e woe.avond v.d. maand:
7 okt., 4 nov., 2 dec.,
5 jan., 3 febr., 3 mrt., 7 apr., 5 mei.

Plaats en tijd: Galerie De Statenhoed/galeriecafé, Dorpsstraat 11A Twello, 19.30 - 21.45 uur

Kosten: 17.50 p.p. per keer vooraf (of strippenkaart voor 5 workshops: 80,--) Docente: Lis van der Geer Info en aanmelden : www.lisvandergeer.com en lisvandergeer@hotmail.com

Home

 


Basisworkshop Ontdek Mozaïeken

7 okt., 22 jan.

 

In deze workshop van 3 uur wordt kennis gemaakt met de mozaïekmaterialen en -gereedschappen, en hoe hiermee te werken.

Je hebt de keuze uit tal van ondergronden die in 3 uur ti jd gemozaïekt kunnen worden, zoals een fotolijst, spiegel, kaarsen onderze􀆩 er, bamboeschaal etc. Met een duidelijke voeginstructi e kan het gemaakte kunstwerk thuis afgevoegd worden, of tegen een meerprijs van 10 Euro op het dinsdagochtend inloopatelier gevoegd worden.

Wanneer: Woe. 7 okt., 19.00 - 22.00 uur
Ook op: Vr. 22 jan., 14.00 - 17.00 uur
Plaats: Sunny ART Atelier, deelname: minimaal 4, maximaal 6 personen

Kosten: 29,50 p.p.
Docente: Anne-Marie Mulder
Info en opgave: www.sunnyartatelier.nl

Cursus MEER Mozaïeken

28 okt., 4, 11, en 18 nov.,
29 jan., 5, 12, en 19 feb.

 

Bij deze cursus van 4 x 3 uur wordt veel aandacht besteed aan de techniek van het mozaïeken.

Je zet een ontwerp, die je thuis al gemaakt hebt, over op een zgn. Ikea Lacktafel van 55 x 55 cm, of een vergelijkbaar tafeltje wat je zelf mee brengt.

De 2de en 3de avond worden volledig aan het mozaïeken besteed. De 4de avond wordt het kunstwerk gevoegd in een standaardkleur of in een zelf gemengde voegkleur.

Wanneer: Woensdagen 28 okt., 4, 11, en 18 nov., 19.00 - 22.00 uur
Ook op: Vrijdagen 29 jan., 5, 12, 19 feb. 2021, 14.00 - 17.00 uur

Plaats en tijd: Sunny ART Atelier
Deelname: min. 4, max. 6 pers.

Kosten: 72,50 p.p., bij opgave kunt u de gewenste kleur van de tafel doorgeven.
Docente: Anne-Marie Mulder
Info en opgave: www.sunnyartatelier.nl

Home

 


Workshop Acryl Gieten

Vr. 2 okt., za. 10 apr.

 

In deze workshop gaan we experimenteren met het zogenaamde “Acryl Gieten”, oftewel Pouring.

Pouring is het mengen van acryl-verf met diverse andere ingrediënten, en deze vervolgens op een ondergrond aanbrengen. Daarbij kunnen de meest fantastische kleur- en vormexplosies ontstaan. En met een aantal hulpmiddelen kunnen we ook de karakteristieke cellen doen ontstaan!

We beginnen deze workshop met het bereiden van de verfsubstanties in veel kleuren en gaan daarna een eerste gietsel uitproberen op een schildersdoekje van 20x20 cm.

Daarna wordt er uitleg gegeven over een aantal verschillende technieken en wordt er een 2de werkstuk gemaakt. Er kan gekozen worden uit verschillende ondergronden, zoals houten bakjes in verschillende afmetingen en lp’s waar een klokje van gemaakt kan worden, maar natuurlijk ook schilderdoekjes in verschillende afmetingen.

Aan het eind van de avond heeft iedereen 2 unieke kunstwerken gemaakt en veel tips & trucs gekregen om thuis hiermee verder aan de slag te kunnen.

Wanneer: Vr. 2 okt., 14.00 - 17.00 uur
Ook op: Za. 10 apr. 2021., 14.00 - 17.00 uur.

Plaats: Sunny ART Atelier
Deelname: min 4, max. 6 pers.

Kosten 29,50 p.p. (inclusief materiaal en 2 ondergronden)
Het is handig om zelf een schort o.i.d. mee te brengen.
Docente: Anne-Marie Mulder
Info en opgave: www.sunnyartatelier.nl

Home

 


Keramiek oven

op aanvraag

 

Als je met keramiek bezig bent, is het handig om ook een oven bij de hand te hebben. En de Kunstkring heeft er één. Die niet alleen voor leden beschikbaar is, maar zeker ook voor niet-leden en buitenstaanders!

Per stook: leden: 15,--, niet-leden: 17,50.
Meer informatie: Rietje Beunk, wimenrietjebeunk@hetnet.nl

Home

 


Schrijfcursus ‘De Kleine Prins’ online
~ en eenmalige groepsbijeenkomst

Online cursus

 

Deze online cursus gaat over het schrijven op basis van Levenslessen met de ‘De Kleine Prins’ als inspiratiebron. Aan het eind van de cursus zal er (in het voorjaar op een nader te bepalen datum) een groepsbijeenkomst plaatsvinden, waarin we kunnen delen en afronden wat er tot dan toe is gemaakt.

Op 6 april 1943 werd het boek ‘De Kleine Prins’ van de Franse schrijver en vliegenier Antoine de Saint-Expery voor het eerst uitgegeven. Hij schreef het en illustreerde het verhaal.

Het boek gaat deels over een piloot die met zijn vliegtuig motorpech krijgt in de Sahara. Daar ontmoet hij een kleine jongen, een kleine prins. In de dagen die volgen vertelt de kleine prins stukje bij beetje over zijn leven. Over zijn thuisplaneet en zijn reizen naar andere werelden in de ruimte.

Hoe de piloot naar dingen kijkt, verbaast de kleine prins. Je ziet wel vaker dat kinderboeken wijsheden bevat en die je pas op latere leeftijd echt op waarde kunt schatten.

In deze online schrijfcursus zet ik een aantal levenslessen voor u op een rij met daarbij telkens een paar mooie en diepgravende opdrachten. Met tot slot een fijne fysieke groeps-schrijfbijeenkomst voor deelnemers, desnoods in meerder kleine groepen.

Locatie: deels via internet
Slotbijeenkomst: Kunstkring, Dorpsstraat 11A, Twello

Docent: Lis van der Geer

Kosten: online cursus: nog niet bekend
Slotbijeenkomst in een dagdeel: 20 ,-- p.p.
Opgave en info: www.lisvandergeer.com/contact
Website: www.lisvandergeer.com
Contact: lisvandergeer@hotmail.com

Home

 


Cursus Realistisch schilderen
~ 'Schilderen in de traditie van de oude meesters'

maart/april 2021

 

De cursus ‘Schilderen in de traditie van de oude meesters’, is bedoeld voor iedereen die realistisch wil leren schilderen in de traditie van ‘de oude meesters’.

In deze cursus, die bestaat uit 10 lessen van 2,5 à 3 uur en die zowel geschikt is voor beginners als voor geoefende schilders, leert u in de praktijk hoe u volgens de klassieke technieken in olieverf een doek opzet.

Er wordt inzicht gegeven in de beginselen van compositie, perspectief, kleurenleer en kleur mengen. Gebruik van licht en donker, stofuitdrukking, penseelvoering, tonatie, werken met glacis en werken in lagen komen eveneens ter sprake.

Ter illustratie en inspiratie wordt e.e.a. uitgelegd aan de hand van korte, tussentijdse ‘mini-colleges’ over werk van bekende (oude èn moderne!) portret-, figuratief-, stilleven- en landschapsschilders. Daarna gaat u zelf aan de slag met penseel, olieverf en doek. Aan het eind van iedere les krijgt u de tekst van het mini-college per e-mail thuisgestuurd.

Na afloop van de cursus bestaat de mogelijkheid in te stromen in een vervolggroep, die onder begeleiding van dezelfde docent om de twee weken - op de zaterdagmiddag - bij elkaar komt.


Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring, 10 zaterdagen, 11.00 - 14.00 uur
Deelname: min. 3, max. 6 pers.

Kosten: 450,-- p.p. voor 10 lessen (excl. materiaal, incl. koffie/thee)
Docent: Peter van der Woude
Opgave: pvdwoude@cfwebforge.com of 06 538 702 45
Info: www.cfwebforge.com

Home

 


Open inloopateliers

 

Op gezette dagen in de week zijn er Open inloopateliers, voor ieder die actief is of bezig wil gaan met schilderen, tekenen of beeldhouwen. De Open Ateliers staan open voor zowel leden als niet-leden. Bij de Open Ateliers is het niveau van het werk niet bepalend, maar uw liefde voor kunst. Afkijken van elkaar is daarbij zelfs een zeer gewenste bezigheid!

Leden gratis, niet-leden 5,-- per keer
Meer informatie: www.kunstkringvoorst.nl

Home

 


Workshops Alcohol-inkt op Yupo

10 apr., 1 mei.

 

In deze workshop leer je een nieuwe techniek: werken met inkt op ‘yupo papier’.

Je druppelt, schildert en laat de heldere inkt over het papier lopen. De inkt gaat zijn eigen weg en verrast je steeds weer met een prachtig resultaat.

Je kunt dat resultaat combineren met pentekeningen die daardoor in het schilderwerk een bijzondere zeggingskracht krijgen. Of je kan het als toegepaste kunst gebruiken dan wel aanbrengen op voorwerpen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wanneer: za. 10 apr, en za. 1 mei
Workshopduur: 2,5 uur
Plaats: Ateliers Kunstkring
(i.t.t. wat in de brochure staat vermeld: NIET in Klarenbeek!)

Kosten: 35,-- p.p., incl. materiaal
Docente: Ariadne Leefoge
Meer informatie en aanmelding: www.ariadneleefoge.nl of 06 13730309

Home

 


Workshop Portrettekenen (vervalt)

11, 18 en 25 nov.

 

Deze workshop begint met een kennismaking en wat theorie.

We kijken naar portrettekeningen en bedenken wat een portret interessant maakt. Daarna tekenen we zelf een portret naar model met houtskool of krijt op papier. Het motto is steeds: kijken, kijken, kijken!

Wanneer: woe. 11, 18, 25 nov.
Mogelijk ook in voorjaar 2021 (raadpleeg deze website, de nieuwsbrief en/of krant voor exacte data en tijden)

Plaats: Ateliers Kunstkring Voorst

Kosten 15,-- p.p., incl. materiaal, excl. model, excl doek voor 25 nov. Brengt er iemand een model mee, dan zijn er geen extra kosten aan verbonden.
Docente: Mientje Severin
Opgave en informatie via 0571-273034 of www.mientjeseverin.blogspot.com

Home

 


Creatieve schilderochtend voor kinderen

21 oktober

 

Ben je tussen de 6 en 12 jaar? En heb je zin om eens op een ècht schildersdoek te schilderen?

Kom dan een ochtend met je vrienden en/of vriendinnen bij de Kunstkring Voorst! Op deze ochtenden kun je in een heus atelier je eigen schilderij maken. En natuurlijk mag je je kunstwerk na afloop mee naar huis nemen.

Wanneer: Woe. 21 oktober (in de herfstvakantie!)
Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring, 10.00 - 12.00 uur

Kosten: 10,-- p.p. incl. materiaal en drinken
Docente: Trees Krijnen

Home

 


Workshop ‘Zen-tangle’

7 mrt.
(bij voldoende belangstelling ook nog mogelijk op latere datum)

 

Wegens succes van voorgaande jaren wordt deze workshop dit komende culturele seizoen herhaald, met in het najaar speciale aandacht voor kerst en in het voorjaar van 2020 speciale aandacht voor de Pasen.

‘Zen-tangling’, een soort ‘doedelen’, is het kriebelen op papier volgens min of meer vaste patronen. Het is pure ontspanning en als u het laatste streepje op papier hebt gezet, is het eindresultaat door de eenvoudige kleurstelling, ZWART en WIT, verrassend.

In deze workshop leert u op een ontspannen en leuke manier mooie beelden te creëren door het tekenen van gestructureerde patronen. In de introductie vooraf leert u hoe Zen-tangling in zijn werk gaat. In de aanvullende workshop worden de stappen opgebouwd om uiteindelijk tot een georganiseerd geheel te komen.

Wanneer: Zo. 7 mrt.,
(bij voldoende belangstelling ook nog mogelijk op latere datum)

Aanvang: 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Plaats: Ateliers Kunstkring Voorst

Kosten 10,-- p.p. incl. fijnschrijver
Docente: Miriam Gadovnik
Opgave: Miriam Gadovnik, 06 303 503 90

Home

 


Basiscursus keramiek

21 en 26 sept.

 

In deze basiscursus leer je in 8 lessen (1x per week) verschillende technieken: klei vormen in mallen, opbouwen met ringen, vormen met platen en objecten maken met kleine stukjes klei (breien). Ook ga je op verschillende manieren klei kleuren: met engobes en glazuren.

Wanneer: di. 22 sept., za. 26 sept.
Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring,
di.avond 19.30 - 22.00 uur, za.ochtend 10.00 - 13.30 uur
Max. aantal deelnemers: 4 personen

Kosten: 225,-- p.p. incl. materalen, gebruik oven
Docente: Erna Gruntjes
Opgave: ernagruntjes@hotmail.com of 06-41201625

Home

 


Workshop Mozaïek een “schitterende” kerstdecoratie

12 en 19 nov., 29 nov. en 6 dec., 4 en 11 dec.

 

In deze workshop van 2 dagdelen, gaan we een Kerstdecoratie mozaïeken.

De verschillende ondergronden zijn voorzien van kleine ledlampjes. In combinatie met glasmozaïek in vele kleuren, en allerlei glasdecoraties maakt u dus echt een “schitterend” kunstwerk dat zeker bijdraagt aan een gezellige kerst sfeer.

Op de website www.sunnyartatelier.nl staan een aantal creaties van cursisten van afgelopen jaar en kunt u tevens een keuze maken uit de verschillende ondergronden zoals een “halve” kerstbal of een kerstster in verschillende uitvoeringen.

Bij opgave graag uw keuze aangeven!

Wanneer: Woe. 25 nov. en 2 dec. van 19.00 tot 22.00,
Vr. 11 en 18 dec. van 14.00 tot 17.00 uur.

Plaats: Sunny ART Atelier
Deelname, min. 4, max. 6 personen
Kosten: 49,50 p.p. incl. materiaal
Docente Anne-Marie Mulder.
Opgave: www.sunnyartatelier.nl

Home

 


Dagworkshop 'Schilderen als Hundertwasser'

(op aanvraag)

 

In deze dagworkshop leert u de wereld van Hundertwasser kennen door een korte presentatie.

Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000) was kunstenaar, architect en architectuurtheoreticus tegelijk. Waren zijn schilderijen aanvankelijk niet aan de straatstenen te slijten, zo waren ze later niet aan te slepen!

U ontdekt hoe een Hundertwasser schilderij opgebouwd is en wat er zo bijzonder is aan zijn kleurgebruik. Daarbij voelt u zich steeds zonniger als u de uienkoepels goud gaat inschilderen. Maar ook het inschilderen van de regendruppels met zilver wekt een zonnig gemoed op!

Hundertwasser beperkte zich niet tot de schilderkunst. Toch heeft hij zoveel schilderijen en kunstdrukken gemaakt, dat hij ook als een op zichzelf staande kunstschilder bestempeld kan worden.

Hundertwasser was vrijwel uniek in zijn artistieke werk maar er zijn toch wel invloeden te bespeuren van andere kunstenaars. In zijn architectuur is de invloed van Antoni Gaudí (1852–1926) te zien, maar ook werd hij geïnspireerd door het werk van de Oostenrijkers Egon Schiele (1890–1918) en Gustav Klimt (1862–1918). Hundertwasser was gefascineerd door spiraalvormen en noemde rechte lijnen “goddeloos en immoreel”

Wanneer: op aanvraag
Minimaal 5 deelnemers

Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring, van 10.00 u t/m ca. 16.00 uur
Docent: Lis van der Geer

Kosten: 75,-- p.p., incl. lunch
Opgave en info: www.lisvandergeer.com/contact

Home

 


Buiten schilderen bij Kunstkring Voorst

Begin april 2021, de eerste 4 maandagen van juli

 

Het voorjaar breekt aan en de lentekriebels komen. Naar buiten. Wij vinden het leuk om met een groep samen buiten te gaan schilderen.

Lijkt het jou ook leuk of ken je iemand die dit leuk vindt, lees dan verder. In het voorjaar en de zomer van 2021, wanneer de natuur sprankelt en alles vol in bloei is, organiseert de KunstKring Voorst schilderen/tekenen in de buitenlucht.

Iedereen die dit altijd al eens buiten heeft willen doen, kan meedoen. Al schilderend kun je het landschap en de omgeving op een bijzondere manier ervaren. Lekker buiten schilderen, met uitzicht over een weiland, markante gebouwen, akkers en boerderijtjes in de verte en de breed stromende IJssel. Kortom, laat je inspireren door wat er buiten is.

We hopen natuurlijk op een lange en warme zomer.

Wanneer? Je kunt op twee manieren meedoen:
1. Vanaf begin april 2021, minimaal 1x per maand, elke 3de donderdag v. d. maand en zoverre het weer het toelaat, vaker. M.n. bedoeld voor leden.
2. De eerste 4 maandagen van juli. Dit is voor iedereen die wil ervaren wat buiten schilderen is.

Plaats en tijd: diverse plekken in de gemeente Voorst, van 10.30 uur tot 16.00 uur
Kosten: 50,-- voor vier dagen. Leden gratis.
Bij voldoende belangstelling bestaat er ook de mogelijkheid tot ‘s-avonds (nacht)schilderen!

Algemeen: Ieder zorgt voor eigen materiaal, lunch, drinken.
Minimale deelname: 4 pers.
Belangstelling? Mail sjaakcrezee4@gmail.com

Home

 


Open Keramiek & Beeldhouw atelier

Iedere donderdagochtend

 

Elke donderdagochtend vanaf 9.30 uur is er in het gebouw van de Kunstkring een inloopatelier voor keramiek en beeldhouwen.

Er wordt gewerkt met steen of met klei aan beelden of handgevormde potten. Engobe en transparant glazuur is aanwezig. De werkstukken worden gebakken in een moderne pottenbakkersoven die, tegen betaling, ook ter beschikking staat voor niet-leden.

Wanneer: Iedere donderdagochtend, vanaf 9.30 uur
Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring

Leden gratis, niet-leden: 1e 2 keer gratis, daarna 5,-- per keer (of gratis met lidmaatschap)

Informatie: info@kunstkringvoorst.nl

Home

 


Workshop ‘Aanzetten tot het maken van een beeld in was’


(Op aanvraag)

 

In deze workshop wordt ingegaan op de basisbeginselen voor het maken van een wassen beeld, dit in voorbereiding op het maken van een echt wassen beeld.

U maakt kennis met diverse materialen, minimale benodigdheden en gereedschap.

Data: op aanvraag
Plaats: Atelier Krešimir
Max. 6 personen, min. 2 personen
Kosten € 15,- p.p., incl. koffie/thee


Aanmelding: www.atelierkresimir.nl
e-mail: info@atelierkresimir.nl of 06 53879001

Home

 


Workshop ‘Maken van een beeld in was’


(Op aanvraag)

 

Deelnemers krijgen een cursus bestaande uit 4 dagdelen van 4 uur. Dit kan zijn van 09.00 tot 13.00 uur of van 13.15 tot 17.15 uur.

De workshop vindt plaats bij Atelier Krešimir. Materiaal en gereedschap zijn voorhanden. Het gemaakte wassen beeld wordt gezamenlijk bij een bronsgieter aangeboden om het in brons te laten gieten. De kosten van de bronsgieter zijn voor rekening van de cursist.

Data: op aanvraag
Plaats: Atelier Krešimir
Max. pers. per dagdeel: 2


Kosten € 250,- p.p., incl. koffie/thee
Aanmelding: www.atelierkresimir.nl
e-mail: info@atelierkresimir.nl of 06 53879001

Home

 


Open Houtbewerkings atelier


Iedere maandagavond

 

Elke maandagavond vanaf 20.00 uur is een groep kunstenaars bezig met houtbewerking.

Had u ook altijd al eens willen beeldhouwen kom dan op maandagavond vrij werken met hout. We krijgen geen les maar door te kijken naar elkaar proberen we onze creativiteit naar boven te halen.

We laten we ons inspireren door elkaar, door het gekozen stuk hout of een idee wat jezelf wilt uitwerken. Het is leuk om te ontdekken hoe boeiend en spannend beeldhouwen is.

De avond is geschikt voor iedereen, zowel beginnend als gevorderd. We leren elkaar de technische vaardigheden, het hanteren van gereedschap, het gevoel voor verhoudingen en proporties. Neem zelf een stuk hout en wat gereedschap mee of kom eerst een keer langs om kennis te maken en te zien hoe één en ander in zijn werk gaat.

Wanneer: Iedere maandagavond
Plaats en tijd: Ateliers Kunstkring, 20.00 - 22.00 uur

Leden gratis, niet-leden: 1e 2 keer gratis, daarna 5,-- per keer (of gratis met lidmaatschap)

Informatie: info@kunstkringvoorst.nl

Home

 


Nu u hier toch bent...

De Stichting KunstKring Voorst is opgericht in december 2008 en stelt zich ten doel om culturele, kunstzinnige en sociale activiteiten te organiseren voor inwoners, kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Voorst.

Centraal daarin staat het streven om het culturele en kunstzinnige domein binnen de gemeente Voorst actief te promoten en te stimuleren.

Dat doen wij niet alleen door exposities te organiseren, maar ook door o.m. workshops en lezingen te programmeren, kunst-educatieve activiteiten voor scholen te organiseren, en ruimte te bieden voor muziek en kleinkunst.
Kortom: kunst in de volle breedte, laag drempelig, met een zo breed mogelijk draagvlak. Waarbij samenwerking met horeca, winkeliersverenigingen en andere culturele instellingen niet wordt vergeten.

De KunstKring Voorst werkt - helaas noodgedwongen - nog steeds ongesubsidieerd. Vandaar is het van belang haar activiteiten te blijven ondersteunen. Die blijk van ondersteuning kunt u geven door lid of - al vanaf € 15,-- per jaar - vriend te worden van de Kunstkring Voorst.

Lid of vriend worden van de Kunstkring Voorst doet u hier

 Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nlTop