Kunstkring Voorst

Home

DONDERDAG 12 MAART
EXTRA SCHRIJVERSCAFÉ
'Rebels schrijverscafé Kunstkring Voorst in bibliotheek Twello'

Openbare Bibliotheek Twello
Marktplein 11
7391 DH TwelloHet Schrijverscafé van de Kunstkring Voorst is er helemaal klaar mee! Daarom grijpen de schrijvers het boekenweekthema Rebellen en Dwarsdenkers met vele handen aan. Het is de aanleiding om een serie verhalen uit eigen werk voor publiek voor te lezen.

Tegen de stroom in roeien is geen sinecure en het loopt ook niet altijd goed af voor de rebelse held. Een gegeven dat maar al te vaak door de geschiedenis is bewezen. Het afgelopen jaar met vele protesten en demonstraties toont aan dat de burger het gerommel in de marge en amateurisme niet langer accepteert. Al jaren hebben we te maken met een terugtrekkende en falende overheid, een afbrokkelend sociaal systeem, frauderende witte boorden, achterhaalde computersystemen en een welig tierende criminaliteit. Waar dit allemaal toe leidt is onzekerheid en onveiligheid en dus reactie. Want hierdoor ervaren we steeds meer opstandigheid.

Zo ook in het Schrijverscafé van Kunstkring Voorst. Dat wil, hoe groot of klein dan ook, een tegengeluid laten horen.

De schrijvers reageren op hun omgeving of groter wereldleed en laten hun innerlijke rebel spreken. Een hele tijd al zien we immers het ene na het andere protest oplaaien. Nederlanders pikken het niet meer: afbraak van het onderwijs, de zorg, de politie en hulpverlening. Instituten die het welzijn van burgers enigszins garandeerden, gaan naar de knoppen. Boeren worden gek van de onduidelijke wetgeving. Het milieu heeft zwaar te lijden. Wereldwijd hebben we ook steeds meer met bullebakken en tirannen te maken, die toch weer een kans hebben gezien de macht te grijpen en kennelijk ongestraft hun gang gaan. Maar ook ontmaskeren rebelse klokkenluiders in de westerse wereld de bullebakken die zich vergrijpen aan kinderen of (jonge) vrouwen.

Helaas staan de beste stuurlui te vaak aan wal. Welke rebel schuilt er eigenlijk in onszelf? Ben je ook een held als je een rebel bent? In de literatuur gingen vele schrijvers ons voor: rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy, maar ook Hava uit Aafke Romeijns Concept M. Allen houden de lezer een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken en verhalen kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen.

Zou u op de barricaden durven springen om uw tegendraadse mening onderbouwd te ventileren? Durven de schrijvers van het Schrijverscafé hun verhaalpersonage onaangepast, dwars en onafhankelijk te laten zijn? In de verhalen en gedichten van dit Schrijverscollectief van de stichting Kunstkring Voorst zullen we het ongetwijfeld beluisteren.

Donderdag 12 maart
'Rebels schrijverscafé Kunstkring Voorst in bibliotheek Twello'
Openbare Bibliotheek Twello, Marktplein 11
7391 DH Twello


Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur


Meer info: Bibliotheek Twello/Brummen


U bent van harte welkom.


8 FEBRUARI t/m 8 MAART
EXPOSITIE ARIADNE LEEFOGE

Galerie 'De Statenhoed'
Dorpsstraat 11a, Twello

'Grensgebied, Acryl op paneel, Ariadne Leefoge'

Van 7 februari tot en met 8 maart stelt Ariadne Leefoge, beeldend kunstenaar en docent, haar jongste werk ten toon. De officiële opening van de expositie is op zaterdag 8 februari om 15.00 uur.


Ariadne Leefoge is sinds ruim drie jaar woonachtig aan de rand van het bos in Klarenbeek-Voorst. Na een vijfjarige opleiding tot autonoom beeldend kunstenaar aan de kunstacademie Haarlem - Leiden, en jaren van wonen en werken in de hectiek van de Randstad, woont zij nu in wat zij noemt: “het inspirerende en prachtige gebied tussen Veluwe en IJssel waarin ik mij helemaal thuis voel”.

Vier weken lang exposeert Ariadne haar werken met een heel eigen signatuur: kleurrijk, indringend en met een grote gelaagdheid. Die gelaagdheid zit niet alleen in haar materiaalgebruik maar ook in de thema’s die haar hebben geïnspireerd.

‘Thuiskomst’ is zo’n thema. Er zitten allerlei lagen onder dat woord. Het gaat om: weten wat je wil in je leven, daaraan vorm geven, en vooral: durven thuis te komen bij jezelf. Het is iets dat voor ieder mens heel essentieel is!

‘Verbinding’ is een ander thema in de expositie” vertelt Ariadne. “We zoeken allemaal verbinding met anderen. Maar hoe zien verbindingen in de natuur eruit? En hoe kan je dat vergelijken met onze mensenwereld?”

Ariadne observeert, maak schetsen en foto’s en gaat dan in haar atelier aan de slag. Want naast haar beeldend kunstenaarschap werkt Ariadne als docent tekenen en schilderen bij educatief centrum Gigant in Apeldoorn, de volksuniversiteit in Lisse en in haar eigen atelier in Klarenbeek. Daar geeft zij cursussen en workshops met diverse thema’s en technieken.

De officiële opening van deze expositie zal zijn op zaterdag 8 februari, 15.00 uur
Galerie 'De Statenhoed', Dorpsstraat 11a, Twello.

Daarna is de expositie nog te bekijken t/m 8 maart
Openingstijden Galerie: vr. 15.00 - 18.00 uur, za. en zo. 14.00 - 17.00 uur


U bent van harte welkom.ZATERDAG 7 MAART, 15.00 UUR 'ZATERDAGMIDDAG-MUZIEKCAFÉ
met een optreden van
* KOCK EN KOOT *

Wie van rake en tegelijkertijd poëtische muziekteksten houdt, kan zaterdagmiddag 7 maart a.s. volop genieten van duo Kock en Koot in de galerie De Statenhoed in Twello.Het duo geeft een mini-concert met een zeer gevarieerd programma van zelf geschreven en gecomponeerde nummers. Het optreden in het kader van de door de Kunstkring Voorst georganiseerde ‘Zaterdagmiddag Muziekcafé’ begint om 15.00 uur en is vrij toegankelijk.

Helen Koot, gepassioneerd zangeres met een fluwelen stem, en Ton Kock, pianist, dichter en singer-songwriter, hebben hun optreden de titel ‘Samen wachten op een nieuwe dag’ meegegeven.

Met piano, zang en teksten die u raken, nemen ze het leven met u door.

Helen Koot: “In de onvoorspelbaarheid van het leven is één ding zeker: er komt altijd weer een nieuwe dag. De nummers die wij brengen zijn in de eerste plaats om van te genieten, maar ze kunnen je ook aan het denken zetten.”

Ton Kock vult aan: “Elke dag kan een ander gezicht hebben. Onze muziek en onze teksten nemen het publiek daarin mee. Vrolijkheid en melancholie wisselen elkaar af, net als uitbundige liefde en verstilde bezinning.” Kortom, de moeite waard om de Statenhoed op 7 maart te bezoeken en vanaf 15.00 uur te genieten van dit bijzondere optreden.
De toegang is gratis, maar een gift voor de muzikanten wordt zeer op prijs gesteld.

Galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a is geopend vanaf 14.00 uur. U kunt dan alvast de expositie Ariadne Leefoge in De Statenhoed bezoeken en genieten van een lekker drankje.

Meer informatie over de activiteiten van de Kunstkring Voorst is te vinden op deze site. Wie interesse heeft om ook een keer tijdens een muziekcafé een kosteloos optreden te verzorgen kan bellen met 0651545136.

Zaterdag 7 maart, 15.00 uur
'Zaterdagmiddag-Muziekcafé'

Galerie 'De Statenhoed', Dorpsstraat 11a, Twello

U bent van harte welkom!


ZONDAG 9 FEBRUARI
14.00 - 15.30 uur
LEZINGENCYCLUS muziekgeschiedenis: Robert Schumann en Clara Wieck

Op zondag 9 februari a.s. wordt bij de Kunstkring een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de lezingencyclus Muziekgeschiedenis. Dit keer over Robert Schumann en Clara Wieck.


Robert Schumann en zijn vrouw Clara Wieck waren beide componist en pianist.

Clara wordt gezien als een één van de meest getalenteerde componisten-pianisten van de Romantiek. Al op vroege leeftijd werd zij door haar vader geïntroduceerd in piano- en vioolles, zingen, muziektheorie en compositieleer. Op haar 13e was ze één van de eerste die muziekstukken uit het hoofd opvoerde, iets wat nu de standaard is voor de meeste professionele pianisten.

Ze ontmoette Robert Schumann toen ze 8 jaar oud was en hun vriendschap groeide uiteindelijk uit tot een huwelijk. Hoewel ze beide componeerden en zelfs gezamenlijke muziekstukken maakten, waren haar composities in die tijd toch populairder dan de zijne.

Vanmiddag neemt musicologe en componiste Gerda Demey u mee in het leven van deze twee bijzondere muzikanten. Bovendien worden ook nu weer live muziekfragmenten ten gehore gebracht door Ed Krijgsveld en leert u in deze serie gericht naar muziek te luisteren.

Zondag 9 februari
Lezingencyclus Muziekgeschiedenis
Robert Schumann en Clara Wieck


Galerie 'De Statenhoed', Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Aanvang lezing: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Leden en vrienden van de Kunstkring: gratis,
niet-leden: 5,00 p.p. entree.
Presentatie: Gerda Demey
VRIJDAG 21 FEBRUARI
16.00 - 18.00 HET SCHRIJVERSCAFÉ
* VOORJAARSKOORTS! *We zitten nog midden in de winterblues en het putje van de vorst moet nog komen.

En tsja..., zeer zeker kun je het deze maand hebben over het aankomende Valentijns festijn...
Met gedichten en verhalen over de liefde. Over het fladderende gevoel dat je krijgt als je iemand leuk vindt. Over de spanning en intimiteit die het oplevert.

Of over vakantieliefdes. Of over het verlangen en de pijn die je voelt als die voorbij zijn.

Maar bij het Schrijverscafé van 21 februari heerst de voorjaarskoorts alom!

Nee, geen -kriebels! KOORTS!!

Want wat de eerste lentezon niet allemaal teweeg kan brengen: kriebels in je buik, rusteloosheid, vrolijkheid, romantische gevoelens. (En natuurlijk rokjesdag, bloesjesdag, bermudadag, (opendakjesdag!), of hoe die dag ook mag heten als de eerste naakte lichaamsdelen zich op straat mogen vertonen of de kapjes van cabrio's plotseling opengaan.)

Het verlangen naar dàt jaargetijde! En de verwondering ook, wat het toch ìs, wat die lente met ons en ons lichaam doet.

Dus wèg met die donkere winterlap van korte dagen, kou en teveel regen. Vòrt met dat gekuch van familie, het gesnotter van vrienden en het gesnuit van vreemden in de bus.

Voorjaarskoorts!

En zoals altijd bent u als toeluisterend publiek weer van harte uitgenodigd dit allemaal mee te komen maken in:

Het Schrijverscafé van Kunstkring Voorst
Vrijdag 21 februari, 16.00 - 18.00 uur

(inloop vanaf 15.30 uur)
Café Galerie 'De Statenhoed'

De toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Lees meer »

ZONDAG 15 MAART
14.00 - 15.30 uur
LEZINGENCYCLUS KUNST:
'De Geheimen van Vermeer'

Johannes Vermeer, 'Brieflezend meisje' (detail)

'Johannes Vermeer: de schilder van licht'.
Hij leefde en werkte in Delft, maar verder is er weinig over hem bekend.

De namen van zijn leermeesters, de aard van zijn opleiding, de periode van zijn leertijd: alles blijft een mysterie. Hij liet geen brieven, schetsen of tekeningen achter. Het enige wat we weten is van de genialiteit van zijn schilderijen.

Voor eeuwen hebben zijn doeken de kijkers gefascineerd. De thema's die hij koos waren die, die hij tegen kwam in het dagelijks leven: een brieflezend meisje, spelende kinderen in een straatje, een vrouw aan een virginaal...

Maar... wat ìs het precies dat een Vermeer tot een Vermeer maakt?

Deze middag nemen we u mee in de geheime wereld van deze uiterst mysterieuze schilder.

Zondag 15 maart
Galerie 'De Statenhoed', Kunstkring Voorst

Dorpsstraat 11a, Twello

Aanvang lezing: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Presentatie: Peter van der Woude

Op zoek naar meer lezingen?

Buiten de bij de Kunstkring geprogrammeerde lezingen bestaat ook de mogelijkheid een lezing ‘in te huren’ binnen uw eigen verenigingen of organisatie.

John Singer Sargent: Madame X

De nu volgende lezingen zijn direct beschikbaar:

⁘ ‘Gustav Klimt en La belle époque’;
⁘ ‘John Singer Sargent: Madame X’;
⁘ ‘Caravaggio: Schilder van emoties’;
⁘ ‘Realisme in de kunst, vanaf de Renaissance tot nu’
⁘ 'De Geheimen van Vermeer'
⁘ 'Leonardo da Vinci, genie uit eigen wil'

Iedere lezingen duurt 1 à 1,5 uur, is voorzien van beeldmateriaal en kan op iedere gewenste locati e worden gegeven. Voor de benodigde apparatuur wordt gezorgd.

Presentatie: Peter van der Woude
Opgave en info: www.cfwebforge.com/lezingen

Dagworkshops

Bovendien zijn er dagworkshops beschikbaar, waarin u in één dag induikt in de kunst en er ook feitelijk mee bezig gaat. Ideaaal voor bijvoorbeeld een personeelsuitje!

De volgende dagworkshops zijn beschikbaar:

⁘ Dagworkshop ‘Schilderen als Hundertwasser’
⁘ Dagworkshop ‘Werken als Matisse’


Duur: 10.00 t/m ca. 16.00 uur

Presentatie: Lis van der Geer
Opgave en info: www.lisvandergeer.com/contact


PROGRAMMAOVERZICHT Cultureel Seizoen 2019 - 2020In dit nieuwe programmaoverzicht vindt u niet alleen allerlei ideeën voor cursussen en workshops, maar ook een keur aan ‘vaste’ programmaonderdelen die een definitieve plek hebben gekregen in het programma-aanbod van de Kunstkring.

De ‘1ste Zaterdag van de maand Muziekcafé’s’, het Schrijverscafé op iedere 3e vrijdag van de maand en de Lezingen over kunst en - NIEUW dit jaar! - over muziek, op veelal de 2e of 3e zondagmiddag van de maand.

En om niet te vergeten: natuurlijk de frequent wisselende exposities in de galerie van kunstenaars uit de gemeente Voorst, maar ook van ver daarbuiten. Hoe dan ook: genoeg naar ieders smaak.

Het programmaboekje 'Cultureel Seizoen 2019 - 2020' is voor iedereen gratis af te halen in de galerie, aan de Dorpsstraat 11a in Twello.


Exposeren in galerie
'De Statenhoed'?

Galerie 'De Statenhoed' is de expositieruimte van de Kunstkring Voorst. De galerie is gevestigd in een stijlvol historisch gebouw, in het centrum van Twello, aan de Dorpsstraat 11a.

In de galerie exposeren onze leden, maar ook externe kunstenaars gedurende het gehele jaar.

De galerie, het ernaast gelegen galeriecafé en - zomers - het terras zijn geopend op vrijdagmiddag van 15.00-18.00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.

De galerie en het café zijn dan vrij toegankelijk voor publiek. Maar exposanten bieden wij ook de mogelijkheid om buiten deze tijden de expositie te tonen aan derden.

Exposities duren veelal 4 weken, maar er bestaat ook de mogelijkheid om de galerie voor 1 weekeind (vrijdag t/m zondag) te huren. En natuurlijk is de galerie, in combinatie met het naast gelegen café een uitgelezen gelegenheid voor een feestje.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden?

Lees meer! »


 


Maandoverzicht


Verder in februari:

'Zaterdagmiddag Muziekcafé', za. 1 feb.
⁘ Workshop Acrylgieten, woe. 5 feb.
⁘ Deel 3 uit de serie 'Lezingen over Muziekgeschiedenis', zo. 9 feb.
⁘ Cursus Meer Mozaïeken, woe. 5, 12, 19 en 26 feb.
⁘ Maandelijkse thema-schrijfworkshop, woe. 12 feb.
Schrijverscafé, vr. 21 feb.

Verwacht in maart:

'Zaterdagmiddag Muziekcafé', za. 7 mrt.
⁘ Workshop ‘Zen-tangle’, zo. 8 mrt.
⁘ Maandelijkse thema-schrijfworkshop, woe. 11 mrt.
Opening nieuwe expositie Buitenschildergroep, za. 14 mrt.
⁘ Lezingen Cyclus Kunst: 'De Geheimen van Vermeer', zo. 15 mrt.
⁘ Cursus Meer Mozaïeken, woe. 18 en 25 mrt.
Schrijverscafé, vr. 20 mrt.


Voor meer informatie verwijzen wij u naar de cursuspagina of de themapagina op deze site.

 


Nu u hier toch bent...

De Stichting KunstKring Voorst is opgericht in december 2008 en stelt zich ten doel om culturele, kunstzinnige en sociale activiteiten te organiseren voor inwoners, kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Voorst.

Centraal daarin staat het streven om het culturele en kunstzinnige domein binnen de gemeente Voorst actief te promoten en te stimuleren.

Dat doen wij niet alleen door exposities te organiseren, maar ook door o.m. workshops en lezingen te programmeren, kunst-educatieve activiteiten voor scholen te organiseren, en ruimte te bieden voor muziek en kleinkunst.
Kortom: kunst in de volle breedte, laag drempelig, met een zo breed mogelijk draagvlak. Waarbij samenwerking met horeca, winkeliersverenigingen en andere culturele instellingen niet wordt vergeten.

De KunstKring Voorst werkt - helaas noodgedwongen - nog steeds ongesubsidieerd. Vandaar is het van belang haar activiteiten te blijven ondersteunen. Die blijk van ondersteuning kunt u geven door lid of - al vanaf € 15,-- per jaar - vriend te worden van de Kunstkring Voorst.

Lid of vriend worden van de Kunstkring Voorst doet u hier

 Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nl
Top