Kunstkring Voorst

Home


I.v.m. de regelgeving rondom het Corona-virus is Galerie 'De Statenhoed' tot 1 juni gesloten.
Maar... per 1 juni gaan wij weer los. Hieronder leest u de details.

update: 27 mei 2020, 09.43:

De Virtuele Atelierroute

Omdat de geplande (fysieke) Atelierroute deze maand wegens (bekende) omstandigheden niet door kon gaan, hebben de kunstenaars van de Kunstkring Voorst zich de afgelopen Corona-tijd gestort op het maken van een video van hun werkplaats en expositieruimte. Om u zodoende een 'virtuele' atelierroute te bieden, waar u een 'inkijkje' krijgt in het domein waar deze kunstenaars hun werk produceren.De Ateliers van Anne-Marie Mulder en
Mientje Severin bijten de spits af. Hierna volgen er wekelijks nog een aantal.

De fysieke Atelierroute staat vooralsnog gepland in het weekeind van 18 t/m 20 september 2020.


Update 24 mei: Het 'Kettingschilderij' is aangevuld!

Beste bezoekers,We gaan weer OPEN!

(maar wel op een verantwoorde manier...)

Per maandag 1 juni gaan zowel de ateliers, de galerie, het café als het terras van Galerie 'De Statenhoed' weer open. Wel onder de voorwaarden zoals we die in ons Corona-protocol hebben genoemd.

Hieronder vindt u in het kort de samenvatting ervan,
en - uiteraard - het verdere nieuws (want we popelen!).


Galerie, ateliers, café en terras weer open

Zoals gezegd: de galerie, de ateliers, het café en het terras gaan per 1 juni weer open op de reguliere tijden.

Voor de Galerie is dat: vr. 15.00 - 18.00 uur, za. en zo. 14.00 - 17.00 uur. Voor de ateliers geldt dit al voor de data direct na 1 juni.

Uitgaande van de 1,5 m. regel (en de (nog steeds geldende) 10-vierkante-meter-p.p.-regel) betekent dit voor de galeriegedeelte dat er ruimte is voor maximaal 10 bezoekers per keer, en voor het galeriecafé: 5 bezoekers per keer. Dus ons vriendelijke verzoek is uw bezoek vooral de eerste dagen na opening wat te spreiden!

Voor het gebruik van het schildersatelier geldt dat er ruimte is voor max. 3 personen,
Voor het beeldhouwatelier: max. 2 personen, met de toevoeging voor diegene die gebruik maken van de ateliers:

neem je eigen materiaal mee,
maak het thuis weer schoon
en laat je boel netjes & schoon weer achter.

En voor de rest doen we aan ieder een beroep op het gebruikelijke riedeltje: Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de galerie; Blijf thuis als je klachten hebt; Geen omhelzingen, schouderklappen of andere goedbedoelde fysieke begroetingen; En volg ALTIJD de aanwijzingen van de aanwezige medewerkers op!

Genoeg hierover.
Dan nu het andere nieuws:


Kitty Taverne (buitenschilder), 'Tuin Gerda', Voorst, Acryl op doek

Expo Buitenschilders

We mogen met een gerust hart zeggen dat de huidige expositie van de Buitenschilders de langst lopende expositie in de geschiedenis van de Kunstkring ooit is!

In het weekeind van de lock-down geopend maar direct in de kiem gesmoord, kunt u deze expo vanaf 5 juni nog steeds bekijken, mogelijk aangevuld met ander werk van collega-kunstenaars van de Kunstkring.

De buitenschilders hebben het afgelopen jaar weer volop buiten geschilderd en allerlei landschappen, gebouwen en doorkijkjes op het doek kunnen vastleggen. De resultaten kunt u vanaf 5 juni bewonderen in galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a in Twello.

Dat we in een mooie regio wonen weet u. Dat de buitenschildergroep van Kunstkring Voorst deze omgeving graag schildert, is dan ook geen verrassing. Zo’n vijftien leden van de Kunstkring komen regelmatig bijeen om de IJssel, een tuin of een dorps- of stadsgezicht te schilderen. De één schildert monochroom, de ander kleurrijk, de volgende realistisch en de ander juist weer meer abstract. Dit levert in deze expo een caleidoscoop aan stijlen op.

** Het 'kettingschilderij'

Tijdens de lock-down zijn de buitenschilders thuis bezig geweest met een kettingschilderij, waarvan u de vorderingen verderop op deze pagina kunt volgen. Vanaf 5 juni kunt u de resultaten-tot-nu-toe live bewonderen!

Galerie 'De Statenhoed', Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Reguliere openingstijden van de Galerie:
vr. 15.00 - 18.00 uur, za. en zo. 14.00 - 17.00 uur.
De toegang is gratis, u bent van harte welkom!
** Virtuele atelierroute

De Virtuele atelierroute - het initiatief van Erna Gruntjes (zie voorgaande updates) is...

*** ONLINE ! ***

Als alternatief op de fysieke atelierroute (nu vooralsnog verplaatst naar 18 t/m 20 september 2020) zijn er 12 beeldend kunstenaars, dichters & schrijvers die de afgelopen tijd thuis verwoed hebben staan filmen.

De één met wat vastere hand dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. 12 verschillende video-presentaties van ateliers, schrijvers-Walhalla's en wat dies meer zei, met voor u een ultieme gelegenheid om te 'gluren bij de buren'.

De eerste video staat inmiddels online op deze site en op FaceBook, en de eerste vooraankondiging in de schrijvende pers is ook al gepubliceerd: zijnde het atelier van Anne-Marie Mulder.

Volgende week: het atelier van Mientje Severin.
Martin Sminia

The Never Ending Story of... 'The Kettingschilderij'Ik begin mij eerlijk gezegd een beetje zorgen te maken over die buitenschilders. Ook al vergaat de wereld, ze blijven maar onverstoorbaar doorschilderen.

Eten ze wel voldoende?
Drinken ze wel genoeg?
Krijgen ze wel voldoende nachtrust?
En hoe zit het precies met hun BMI-index?

Deze week: Martin Sminia!

Met een aanzet gegeven door Rose-Mary IJsennagger (helemaal links), vervolgd door Mientje Severin (2e van links) en daar weer op door Adrianne de Vlieg, Kitty Taverne en vorige week een daverende 'Umwertung aller Werte' van Aaf Kaucke. Nu dus die van Martin erbij...

Nog * 3 * te gaan!

Dat wordt dus even bedenkelijk hoofdkrabben voor - ik ben door alle beslommeringen even de weg kwijt - de volgende!

Het vervolg op dit 'Gesammt Kunstwerk' kunt u volgen op www.kunstkringvoorst.nl & op FB!


** En tot slot...

Wij missen jullie!

Blijf gezond, en...
*** tot gauw!*** OUDE CORONA*** update: 14 mei 2020, 14.56: Het 'Kettingschilderij' is aangevuld!

Beste bezoekers

Hou vol & Blijf gezond!

De Corona-ontwikkelingen gaan snel, maar soms ook niet snel genoeg. In den lande bestaat nogal wat onduidelijkheid aangaande het onderscheid tussen een samenkomst en een toevallige ontmoeting. (zie Volkskrant 14/5)

Een onduidelijkheid die het ons onmogelijk maakt om ons voornemen (zie update 3) na te komen de ateliers per 11 mei open te stellen voor een beperkt aantal deelnemers.

Hieronder de uitleg (en het verdere nieuws, want we zitten uiteraard niet stil!)

"Wèl. Ja. Nee. Eh...
Misschien dan toch maar liever even niet..."

Bromsnor

Op basis van de laatste persconferentie van premier Rutte d.d. 6 mei ("samenkomsten tot maximaal 10 personen weer toegestaan") verkeerden wij in de veronderstelling dat we op basis daarvan in ieder geval de ateliers weer open te konden stellen voor een beperkt aantal kunstenaars. Enthousiast als we zijn hadden wij u dit in de Corona-update 3 gemeld.

Landelijk blijkt er echter nogal wat onduidelijkheid te bestaan over wat er in de Corona-noodverordening nu wel en niet mag. En vooral: wat er nu verstaan moet worden onder 'een samenkomst' en 'een toevallige ontmoeting'.

Wat de verwarring alleen maar groter maakt, is dat sommige veiligheidsregio’s coulanter met het verbod op samenkomsten omgaan dan andere. In de ene regio worden bijeenkomsten van vier personen oogluikend toegestaan, in een andere regio kan een bijeenkomst van drie al beboet worden.

Met andere woorden: na twee maanden ‘intelligente lock-down’ leidt de Corona-noodverordening die door de diverse veiligheidsregio’s wordt gehandhaafd nog altijd tot onduidelijkheid. En dan met name rond het verbod op samenkomsten.

In contact met de gemeente Voorst hieromtrent blijken ook gemeenten - dus ook Voorst - hiermee te haspelen en zoeken zij hun houvast in de Noodverordening van de betreffende Veiligheidsregio, die hen (en dus ook ons) op dit moment nog geen duidelijke bewegingsruimte biedt.

Voor ons betekent dit dan ook dat we de ateliers weer op slot doen!

Zouden we ze open stellen, al was het maar voor 2 of 3 personen - inclusief de 1,5 meter-, inclusief de 10 vierkante-meter-p.p.-regel, inclusief alle voorzorgmaatregelen (wasstraat, doekjes, ontsmettingsmiddel etc.) - dan kan de boete (afgezien van de 390 pegels voor iedere persoon PLUS een gratis paraaf in het strafregister) voor de Kunstkring Voorst oplopen tot 4000 euro per overtreding.

Tsja, dat kan Bruin even niet trekken...

Om dat bedrag op de jaarrekening praktisch te verdisconteren met een verplichte inname aan de bar, met het risico op een plotselinge wel-zeer-lokale uitbraak van acute infectueuze Delerium... lijkt ons niet gewenst. (moet je dáár weer een protocol voor opstellen! )

Dus beste websitebezoeker: tegen alle preliminaire afspraken in zit alles inclusief ateliers bij de Kunstkring dus (helaas) weer op slot.

-> Maar... welke 'illegale' en 'legale' praktijken ondernemen jullie dan nog wel?
Welnu
Om te beginnen:

Trekt het bestuur tussen nu en 1 juni bij de gemeente Voorst aan de bel om richting de gemeente de toezegging, die de voorzitter van de Veiligheidsregio Ton Heerts in een perscommuniqué heeft gedaan, gestand te doen dat er vanuit de gemeenten "in overleg met organisaties lokaal maatwerk zal worden geleverd waar dat mogelijk is".

Het concept-Coronaprotocol, dat afgelopen dagen door het bestuur is opgesteld en dus een handreiking naar de gemeente is om de woorden van de veiligheidsregio-voorzitter waar te maken, zal door het bestuur richting gemeente nagevolgd worden.

Als ons concept-protocol vóór 1 juni is bestudeerd, kan het kort ná die datum als hamerstuk door het gemeentebestuur worden afgedaan, en kunnen wij snel aan de slag! Bovendien kan het model staan voor hoe het gemeentebestuur en een maatschappelijke organisatie in deze roerige tijd slagvaardig en efficiënt kunnen samenwerken.

We houden u van deze verwikkelingen op de hoogte!


Eén van onze Corona-tafeltjes...
Ziet het er niet idyllisch uit? Bijna een stilleven!


Het Corona-protocol

Met bloed, zweet en tranen is deze week door onze coroniale expert gewerkt om een protocol vast te stellen voor zowel de ateliers, de galerie, het terras als het café. Dat alles gebaseerd op de protocollen van de openbare bibliotheken (rijkswege goedgekeurd), de horeca (op dit moment concept) en musea (op dit moment concept).

Het resultaat is dat er een wonderbaarlijk integraal en meeslepend stuk ligt, vol desinfecterende gel, schoonmaakdoekjes, handzeep, intrigerende latexhandschoenen & verbijsterende éénrichtingsverkeerpijlen.

Inmiddels zijn ook de ateliers, zoals aangegeven in het protocol, in de praktijk als zodanig ingericht: de meeste materialen weg, ontsmettingsmiddelen, doekjes en afvalbak bij de deur, protocol aan de muur, maximaal aantal toegestane plekken 'kaltgestellt'.

Het papieren protocol (goedgekeurd door het bestuur) ligt vanaf maandag 11 mei j.l. ter inzage & beoordeling bij de gemeente. Een voorbeeld voor andere organisaties!

Het wachten is op goedkeuring...


Atelierroute

De Atelierroute is nu, zoals nu inmiddels wel bekend, in eerste instantie verplaatst naar het weekeind van 18 t/m 20 september 2020, met een uitwijkmogelijkheid naar mei/juni 2021.

De organisatrice heeft in zicht wie in september meedoet, maar zou ook graag willen weten wie de atelierroute het liefst 'ziet zitten' in mei of juni 2021.

Een eenvoudige 'sept. 2020 ja/nee' en/of een 'mei/juni 2021 ja/nee' volstaat.

Antwoord op deze brandende virtuele vraag kunt u sturen naar het bekende adres.

** Virtuele atelierroute

Tsja...

En dan die Virtuele atelierroute - een initiatief van Erna Gruntjes (zie voorgaande updates). Die loopt, kunnen we wel zeggen, zo langzamerhand behoorlijk uit de klauwen!

We kunnen onze kunstenaars bepaald niet betichten van Coroniale verveling, want het aantal aanmeldingen blijft maar stijgen!

Op dit moment zijn er 12 beeldend kunstenaars, dichters & schrijvers waarvan de presentatie al binnen is, die thuis verwoed proberen te filmen, of (gelet de aantallen verschillende versies die binnen komen) - met hun mobieltje verbeten allerlei pogingen daartoe doen.

Het rijtje tot nu toe van wie het op dit moment al dan niet gelukt is: Annemarie Mulder, Mientje Severin, Jacqueline Midavaine, Rose-mary IJssenagger, Peter van der Woude, Erna Gruntjes, Sjaak Crezee, Ingrid Bunnik, Miriam Gadovnik, Adrien Jancsek, Joop Kok, Neletta van Heuven, Lieneke Hyszeler.

Ik durf bijna niet meer te vragen, maar: * Wie volgt? *

De eerste vooraankondiging van deze potentiële internet hype stond deze week al in Het Voorster Nieuws. De opzet is om, voorafgaande aan publicatie van hun presentatie op internet, in de schrijvende pers aandacht te geven aan de desbetreffende deelnemende kunstenaar(s).
Aaf Klaucke

The continuing story of... 'The Kettingschilderij'Tsja, ze zijn niet te stuiten, die buitenschilders. Ook al vergaat de wereld, ze blijven achter hun ezeltje onverstoorbaar doorschilderen.

Deze week: Aaf Klaucke, met een wel heel shocking vervolg!

Met een aanzet gegeven door Rose-Mary IJsennagger (helemaal links), vervolgd door Mientje Severin (2e van links) en daar weer op door Adrianne de Vlieg en Kitty Taverne dus nu deze daverende 'Umwertung aller Werte' van Aaf...

Dat wordt dus even stilstaan en omdenken voor Martin Sminia! Martin, namens de hele natie: Sterkte in deze tijden!

Nog * 4 * te gaan!

(Was al benieuwd waar dit ging allemaal ging eindigen, het wordt nu helemaal een thriller!)

Het vervolg op deze clifhanger kunt u zien op deze site & op FB!


** En tot slot...

Wij missen jullie!

Blijf gezond, denk aan elkaar, en...
*** tot gauw!*** OUDE CORONA*** update: 7 mei 2020, 16:04: Het 'Kettingschilderij' is aangevuld!

Beste bezoekers

Hou vol & Blijf gezond!

HOU VOL
& BLIJF GEZOND!

... dat is de wens die we jullie bij deze toezenden.

Ook de Kunstkring gaat vanaf vandaag stapje voor stapje langzaam van het Coronaslot af, ook al begeven we ons daarbij met ons allen op onbekend terrein.

Hieronder het 'spoorboekje' voor de actuele openingstijden en het laatste spectaculaire nieuws op KK-gebied!


MEI
Vanaf 11 mei zijn samenkomsten tot maximaal 10 personen weer toegestaan. Dat betekent dat vanaf maandag 11 mei a.s. de ateliers weer open gaan, met in acht neming van de 1,5 meter regel.

Voor de praktijk betekent dit dat er in het schilderatelier een geschatte ruimte is voor maximaal 4 à 5 personen, en in het iets kleinere beeldhouwatelier: voor 3 personen.

We laten het aan uw eigen goede oordeel over daar wel of niet gebruik van te maken...


JUNI
De galerie en het terras gaan naar verwachting 1 juni weer open, en indien mogelijk ook het café.

Voor de galerie zal dit o.m. gaan betekenen dat er een aparte in- en uitgang komt en een éénrichtings-route, inclusief 'wasstraat' (voor de handen). Vernissages (expositie-openingen) zullen in eerste instantie beperkt blijven tot 30 personen.

Wat betreft het café kunnen we dit vooralsnog zo inrichten dat we het aantal zitplaatsen beperken tot het maximaal toegestane. Dit alles natuurlijk met de voor deze tijden benodigde Coronavoorzorgen en -maatregelen.

Dat betekent overigens ook dat in juni de bar weer bezet wordt! Een nieuw barrooster zal daartoe worden opgesteld. En mochten er keepers zijn die hun bedenkingen hebben: schroom niet dit op tijd te melden, dan kunnen we ook op tijd voor vervanging zorgen! De contactpersoon waar u terecht kunt is bij u bekend.

Kitty Taverne (buitenschilder), 'Tuin Gerda', Voorst, Acryl op doek

Voorwaarts met het overige nieuws:
Gecancelde exposities en muziekoptredens

Alle gecancelde exposities en muziekoptredens worden, met instemming van de betreffende kunstenaars en musici, opgeschort naar volgend jaar. Wat betreft de nog komende exposities wordt een nieuw, geactualiseerd overzicht gemaakt dat u op deze website kunt lezen.

De huidige expo van de Buitenschilders (getermineerd door het begin van de Corona-crisis) wordt verlengd tot 28 juni. Dan volgt een (ingelaste) groepsexpo, van 3 juli t/m 26 juli. En de eerst volgende 'nieuwe' expositie wordt dan die van Joop de Leeuw, Paul ten Voorde en Hans de Leeuw, op 31 juli (vermits Joop's compagnons zich hierin kunnen vinden, dus we wachten in spanning af!).


Programmering najaar 2020 - voorjaar 2021

Voor wat betreft de programmering voor het KOMENDE Culturele Seizoen - najaar 2020 - voorjaar 2021 - wordt een concept-programmaboekje gemaakt, dat naar de drukker gaat zodra we weten of de erin vermelde activiteiten (Schrijverscafé's, workshops, cursussen, lezingen, muziek e.d.) ook feitelijk doorgang kunnen vinden. De hoop is dat het 'Programmaoverzicht 2020 - 2021' bij de opening van het nieuwe Culturele Seizoen (op de Open dag, eind augustus) gepresenteerd kan worden.


'The Bundel'

Open dag & 'The Bundel'

De Open dag / opening v.h. Nieuwe Culturele Seizoen 2020 - 2010 (eind augustus) gaat vooralsnog door. Alle voorbereidingen daartoe zijn in volle gang.

Nu de IJssel Biënnale 2020 wegens Corona-omstandigheden is afgelast, hebben we voor deze Open dag het thema: 'Verwondering' gekozen, naar de gelijknamige titel van 'The Bundel' die onze schrijvers & dichters van het Schrijverscafé op dat moment aan het samenstellen zijn (zie eerdere UPDATE april 2020).

(Publicatie v. 'The Bundel' ligt overigens - we kunnen niet anders zeggen - strak op schema!)


Atelierroute

De Atelierroute is nu in eerste instantie verplaatst naar het weekeind van 18 t/m 20 september 2020. U gaat daar vast meer over horen!

** Virtuele atelierroute

En de Virtuele atelierroute, een initiatief van Erna Gruntjes (zie voorgaande update), loopt als een trein! We hebben van meerdere kanten al beeldmateriaal aangedragen gekregen met filmpjes en foto's van de ateliers van onze leden.

Vanaf volgende week besteden we er aandacht aan, zowel op de website van de Kunstkring, op FB, als in de plaatselijke media!

(En ja, ècht! ÓÓK onze SCHRIJVERS & DICHTERS mogen een foto/video inzenden van hun * Walhalla! *).
We maken er voor jou een wonderschone virtuele rondgang van!


'Goed bezig' (?)

Dorpsverfraaiing

En, omdat de Hermandad nu wel héél druk bezig is om allerlei zaken in den lande op orde te stellen, zijn uw eerbiedwaardige gerant Theo en zijn slinkse boevenmaatje dezer dagen de uiterst duistere krochten van de wetgeving ingedoken, met als doel op sluwe wijze de lokale rechtspleging om zeep te helpen met het plaatsen van......deze vingerwijzing.

Met het zuivere oog op de verdere verfraaiing van ons dorp, natuurlijk.
Legaal..., totdat het... enfin.

Slechts alles met het sacrale oogmerk om de burgerij ter stede het verheven pad te wijzen naar het altijd en eeuwige, vriendelijke & immer gastvrije etablissement van ons: de Galerie & het galerie-café 'De Statenhoed'!

PS: En, ik zweer het u: geen dag later: dat gele bordje eronder!
Duidelijk een notoire wild'hanger'!
(Dader is bekend. En wat er, voor niet-Latisten, op staat? ---
laten we niet langer woorden vuil maken aan dit debacle!)


** En tot slot:

'Het tuintje van Elly'

Ons (het (voormalige, maar nog steeds: 'Elly'))-tuintje.

Is het geen plaatje?
Je zou er bijna kijkgeld voor vragen!

Wij wachten met geduld op jullie!

*** Blijf gezond, denk aan elkaar, en hopelijk snel tot ziens!*** OUDE CORONA*** update: 4 mei 2020, 09:49: Het 'Kettingschilderij' is aangevuld!

Beste bezoekers

Het terras bij de KK... Ziet het er niet paradijselijk uit?

Van diverse kanten kregen we de vraag voorgelegd: "Hoe gaat het met de Kunstkring? Leeft die nog?" Welnu, we kunnen u gerust stellen: welzeker!

Hoewel een groot deel van alle culturele instellingen met een eigen accommodatie door de Coronacrisis flink in de problemen komt, zijn we onze leden en vrienden in deze (ook voor ons penibele!) tijden dan ook extra dankbaar dat ze standvastig lid, vriend en sponsor blijven! Ook al kan er in de ateliers op dit moment weinig uitgericht worden en ook al lopen allerlei activiteiten, schrijverscafé's, lezingen, workshops en optredens bij de Kunstkring in het honderd.

Daarom proberen wij u via deze website wat regelmatiger op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen gedurende deze periode...


Voorjaarsschoonmaak

Op initiatief van housemeister Theo is een start gemaakt met het schoonspuiten van het terras. En de tuin naast de galerie heeft inmiddels ook zijn opknapbeurt gehad: er is gesnoeid en gewied en de boel wordt nu regelmatig bewaterd.

We zijn nog op zoek naar mensen die de ateliers en het café een keer onderhanden willen nemen! Zolang je met z'n tweeën werkt en voldoende afstand neemt werk het prima! Belangstellenden voor deze poetsbeurt kunnen zich melden bij le gérant de l'immeuble Theo Krijnen.
"Zeg, die Online Web galerie van jullie, waar kan ik die ergens vinden?"
Op mobiel: hier:

... en op tablet/pc hier:

Nieuwe Online Web galerie

Nu het bezoek aan de de exposities in galerie 'De Statenhoed' vooralsnog wat 'tegenvalt' (lees: om duidelijke redenen niet te bezoeken zijn ;), is er sinds vandaag op de site van de Kunstkring een Online Galerie geopend.

In de veronderstelling dat lock-down situaties voor kunstenaars eigenlijk niks nieuws zijn en dat er dus de afgelopen tijd door de leden best wat werk geproduceerd is (!), bieden we hen nu de mogelijkheid om hun werk op een afzonderlijk gedeelte van de website neer te zetten.

De hoop is dat we op die manier een voor het publiek openbaar toegankelijke Online Galerie kunnen aanbieden, waarin het tòch even lekker toeven is!

De Online Galerie is in ieder geval vanaf nu al actief en voor iedereen te bezichtigen. Gaandeweg deze weken zal die vast en zeker verder gevuld worden met meer kunstwerken van de Voorster kunstenaars...


Schrijverscafé: the Bundel

De productie van de bundel Verwondering, een publicatie van ons eigenste Schrijverscafé, ligt - we kunnen niet anders zeggen - strak op schema!


Het wordt een verwonderlijk mooie, zeg maar een mirakels mooie bundel. Met boeiende gedichten, korte verhalen van 12 schrijvers van het schrijverscafé die hun bijdrage hebben geleverd. Verluchtigd met prachtige illustraties van de beeldende kunstenaars van de Kunstkring.

Een volwaardig Gesamtkunstwerk dus!

Volgens plan zal deze bundel gepresenteerd worden tijdens de open dag van de Kunstkring op 30 augustus a.s.


het 'Kettingschilderij, NU!'

Het 'Kettingschilderij'
(update 3, 4 mei 2020)

Ha!
De 'noodkreet'
(nou ja) uit een eerdere interne email aan de kunstenaars van de Kunstkring heeft gewerkt! De groep 'Buitenschilders' werken nu (thuis) verder aan de 7 doeken van hun 'kettingschilderij'.

Daar is deze week het doek bijgekomen van Kitty Taverne (rechts).Verbindend thema hierin: 'HET LANDSCHAP IN 2050...'

Bij de huidige expositie van de Buitenschilders stonden die 7 paneeltjes eindeloos te wachten tot er tijdens de openingstijden van de galerie iets met ze zou gebeuren...

(gegeven de omstandigheden: * (not!) *).

De bedoeling nu is, dat de doeken door de buitenschildergroep één voor één thuis afgemaakt worden, waarbij ieder op zijn of haar beurt en op zijn of haar eigen manier 'voortzet', wat de vorigen op hun doek hebben achtergelaten...

Zodra een doek klaar is wordt er een foto van gemaakt en doorgemaild naar de volgende kunstenaar. Zo ontstaat er een 'kettingschilderij', bestaande uit 7 onderscheidenlijke doeken, die tezamen toch weer één thema bestrijken!

De eerste aanzet (hierboven, links) werd, alweer een tijdje geleden, gegeven door Rose-Mary IJsennagger. Mientje Severin (2e van links) is daar weer op doorgegaan. Adrianne de Vlieg heeft dit aangevuld met het 3e paneel van links. En de meest recente toevoeging nu van Kitty Taverne.

De horizon lijkt iets te verspringen, maar dat maakt niet uit. Er zijn er nog * 3 * te gaan! De beurt is nu aan Aaf Klaucke.

Benieuwd hoe dit eindigt! De voortgang ervan houden we vanaf nu strak bij op de website!


Piano

En wat voor het 'kettingschilderij' gold, geldt hetzelfde voor die arme, onbespeelde...


... die reikhalzend uitziet naar vaardige handen die weer wat mooie klanken uit zijn binnenste weet te toveren. Dus... wat let je om in je eentje naar de KK te gaan en er even lekker op los te raggen?
Niemand die het hoort!

Ideaal!


Tot zover deze update!


*** Wij missen u! ***

Blijf gezond, denk aan elkaar, en hopelijk snel tot ziens!

Stichting Kunstkring Voorst, Twello

 


ZATERDAG 14 MAART
15.00 uur
OPENING EXPOSITIE BUITENSCHILDERS

Galerie 'De Statenhoed'
Dorpsstraat 11a, Twello


I.v.m. de regelgeving rondom het Coronavirus komt de officiele opening van deze expositie op zaterdag 14 maart helaas te vervallen.


De buitenschilders van de Kunstkring Voorst hebben het afgelopen jaar weer volop buiten geschilderd en allerlei landschappen, gebouwen op het doek kunnen vastleggen. De resultaten kunt u van 13 maart t/m 5 april bewonderen in galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a in Twello.

Dat we in een mooie regio wonen weet u. Dat de buitenschildergroep van Kunstkring Voorst deze omgeving graag schildert, is dan ook geen verrassing. Zo’n vijftien leden van de Kunstkring komen regelmatig bijeen om de IJssel, een tuin of een dorps- of stadsgezicht te schilderen. De één schildert monochroom, de ander kleurrijk, de volgende realistisch en de ander juist weer meer abstract. Dit levert in deze expo een caleidoscoop aan stijlen op.

Start 'kettingschilderij'

Tijdens deze expositie zullen de buitenschilders ook een start maken met een kettingschilderij, bestaande uit negen doeken. Elk weekend kunt u een aantal schilders zien werken aan deze schilderijen. Doordat de schilderijen na elkaar gemaakt worden, ontstaat een ketting van kunstwerken, in verschillende stijlen, maar wel gekoppeld aan het vaste thema: het landschap in 2050.

Laat u verrassen door deze tentoonstelling en ontdek zelf de plekken, waar de groep gewerkt heeft.

Galerie 'De Statenhoed', Kunstkring Voorst
Dorpsstraat 11a, Twello

Reguliere openingstijden van de Galerie:
vr. 15.00 - 18.00 uur, za. en zo. 14.00 - 17.00 uur.
De toegang is gratis, u bent van harte welkom!VRIJDAG 20 MAART
16.00 - 18.00 HET SCHRIJVERSCAFÉ
* CHIQUE DE CLIQUE *


I.v.m. de regelgeving rondom het Coronavirus komt het Schrijverscafé van 20 maart helaas te vervallen en wordt nu verplaatst naar Vrijdag 19 juni.Thema:

?

Dus u kunt vandaag weer van alles verwachten...

En zoals altijd bent u als toeluisterend publiek weer van harte uitgenodigd dit allemaal mee te komen maken in:

Het Schrijverscafé van Kunstkring Voorst
Vrijdag 19 juni, 16.00 - 18.00 uur

(inloop vanaf 15.30 uur)
Café Galerie 'De Statenhoed'

De toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Lees meer »

Deze lezing komt te vervallen!

ZONDAG 15 MAART
14.00 - 15.30 uur
LEZINGENCYCLUS KUNST:
'De Geheimen van Vermeer'

Johannes Vermeer, 'Brieflezend meisje' (detail)


I.v.m. de regelgeving rondom het Coronavirus komt de lezing op zondag 15 maart helaas te vervallen en wordt nu verplaatst naar het najaar van 2020.

'Johannes Vermeer: de schilder van licht'.
Hij leefde en werkte in Delft, maar verder is er weinig over hem bekend.

De namen van zijn leermeesters, de aard van zijn opleiding, de periode van zijn leertijd: alles blijft een mysterie. Hij liet geen brieven, schetsen of tekeningen achter. Het enige wat we weten is van de genialiteit van zijn schilderijen.

Voor eeuwen hebben zijn doeken de kijkers gefascineerd. De thema's die hij koos waren die, die hij tegen kwam in het dagelijks leven: een brieflezend meisje, spelende kinderen in een straatje, een vrouw aan een virginaal...

Maar... wat ìs het precies dat een Vermeer tot een Vermeer maakt?

Deze middag nemen we u mee in de geheime wereld van deze uiterst mysterieuze schilder.

Najaar 2020
Galerie 'De Statenhoed', Kunstkring Voorst

Dorpsstraat 11a, Twello

Aanvang lezing: 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Leden en vrienden vd Kunstkring gratis,
niet-leden € 5,-- p.p.

Presentatie: Peter van der Woude

Op zoek naar meer lezingen?

Buiten de bij de Kunstkring geprogrammeerde lezingen bestaat ook de mogelijkheid een lezing ‘in te huren’ binnen uw eigen verenigingen of organisatie.

John Singer Sargent: Madame X

De nu volgende lezingen zijn direct beschikbaar:

⁘ ‘Gustav Klimt en La belle époque’;
⁘ ‘John Singer Sargent: Madame X’;
⁘ ‘Caravaggio: Schilder van emoties’;
⁘ ‘Realisme in de kunst, vanaf de Renaissance tot nu’
⁘ 'De Geheimen van Vermeer'
⁘ 'Leonardo da Vinci, genie uit eigen wil'

Iedere lezingen duurt 1 à 1,5 uur, is voorzien van beeldmateriaal en kan op iedere gewenste locati e worden gegeven. Voor de benodigde apparatuur wordt gezorgd.

Presentatie: Peter van der Woude
Opgave en info: www.cfwebforge.com/lezingen

Dagworkshops

Bovendien zijn er dagworkshops beschikbaar, waarin u in één dag induikt in de kunst en er ook feitelijk mee bezig gaat. Ideaaal voor bijvoorbeeld een personeelsuitje!

De volgende dagworkshops zijn beschikbaar:

⁘ Dagworkshop ‘Schilderen als Hundertwasser’
⁘ Dagworkshop ‘Werken als Matisse’


Duur: 10.00 t/m ca. 16.00 uur

Presentatie: Lis van der Geer
Opgave en info: www.lisvandergeer.com/contactPROGRAMMAOVERZICHT Cultureel Seizoen 2019 - 2020In dit nieuwe programmaoverzicht vindt u niet alleen allerlei ideeën voor cursussen en workshops, maar ook een keur aan ‘vaste’ programmaonderdelen die een definitieve plek hebben gekregen in het programma-aanbod van de Kunstkring.

De ‘1ste Zaterdag van de maand Muziekcafé’s’, het Schrijverscafé op iedere 3e vrijdag van de maand en de Lezingen over kunst en - NIEUW dit jaar! - over muziek, op veelal de 2e of 3e zondagmiddag van de maand.

En om niet te vergeten: natuurlijk de frequent wisselende exposities in de galerie van kunstenaars uit de gemeente Voorst, maar ook van ver daarbuiten. Hoe dan ook: genoeg naar ieders smaak.

Het programmaboekje 'Cultureel Seizoen 2019 - 2020' is voor iedereen gratis af te halen in de galerie, aan de Dorpsstraat 11a in Twello.


Exposeren in galerie
'De Statenhoed'?

Galerie 'De Statenhoed' is de expositieruimte van de Kunstkring Voorst. De galerie is gevestigd in een stijlvol historisch gebouw, in het centrum van Twello, aan de Dorpsstraat 11a.

In de galerie exposeren onze leden, maar ook externe kunstenaars gedurende het gehele jaar.

De galerie, het ernaast gelegen galeriecafé en - zomers - het terras zijn geopend op vrijdagmiddag van 15.00-18.00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur.

De galerie en het café zijn dan vrij toegankelijk voor publiek. Maar exposanten bieden wij ook de mogelijkheid om buiten deze tijden de expositie te tonen aan derden.

Exposities duren veelal 4 weken, maar er bestaat ook de mogelijkheid om de galerie voor 1 weekeind (vrijdag t/m zondag) te huren. En natuurlijk is de galerie, in combinatie met het naast gelegen café een uitgelezen gelegenheid voor een feestje.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden?

Lees meer! »


 


Maandoverzicht


Verder in februari:

'Zaterdagmiddag Muziekcafé', za. 1 feb.
⁘ Workshop Acrylgieten, woe. 5 feb.
⁘ Deel 3 uit de serie 'Lezingen over Muziekgeschiedenis', zo. 9 feb.
⁘ Cursus Meer Mozaïeken, woe. 5, 12, 19 en 26 feb.
⁘ Maandelijkse thema-schrijfworkshop, woe. 12 feb.
Schrijverscafé, vr. 21 feb.

Verwacht in maart:

'Zaterdagmiddag Muziekcafé', za. 7 mrt.
⁘ Workshop ‘Zen-tangle’, zo. 8 mrt.
⁘ Maandelijkse thema-schrijfworkshop, woe. 11 mrt.
Opening nieuwe expositie Buitenschildergroep, za. 14 mrt.
⁘ Lezingen Cyclus Kunst: 'De Geheimen van Vermeer', zo. 15 mrt.
⁘ Cursus Meer Mozaïeken, woe. 18 en 25 mrt.
Schrijverscafé, vr. 20 mrt.


Voor meer informatie verwijzen wij u naar de cursuspagina of de themapagina op deze site.

 


Nu u hier toch bent...

De Stichting KunstKring Voorst is opgericht in december 2008 en stelt zich ten doel om culturele, kunstzinnige en sociale activiteiten te organiseren voor inwoners, kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Voorst.

Centraal daarin staat het streven om het culturele en kunstzinnige domein binnen de gemeente Voorst actief te promoten en te stimuleren.

Dat doen wij niet alleen door exposities te organiseren, maar ook door o.m. workshops en lezingen te programmeren, kunst-educatieve activiteiten voor scholen te organiseren, en ruimte te bieden voor muziek en kleinkunst.
Kortom: kunst in de volle breedte, laag drempelig, met een zo breed mogelijk draagvlak. Waarbij samenwerking met horeca, winkeliersverenigingen en andere culturele instellingen niet wordt vergeten.

De KunstKring Voorst werkt - helaas noodgedwongen - nog steeds ongesubsidieerd. Vandaar is het van belang haar activiteiten te blijven ondersteunen. Die blijk van ondersteuning kunt u geven door lid of - al vanaf € 15,-- per jaar - vriend te worden van de Kunstkring Voorst.

Lid of vriend worden van de Kunstkring Voorst doet u hier

 Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nl
Top