Kunstkring Voorst - Nieuws

Home

9 verschillende schrijvers, 23 hoofdstukken, 130 pagina's, één boek...:

'Hessel de IJsseljutter'

 

(Een deel uit de laatste e-mailuitwisseling tussen redacteur en schrijvers:)

"Beste streekromanciers,

De zucht van opluchting was bij mij - anderhalve kilometer verderop - hoorbaar: Joop legde de laatste hand aan Hessel. En hoe!

De plot tart elke beschrijving en alle voorspellingen kunnen de prullenbak in.

Laat je de adem benemen en duik snel in het laatste hoofdstuk om te lezen hoe het met onze donkergelokte Deventenaar afloopt.

Maar eerst wil ik me met jullie erover verbazen dat het ons is gelukt om binnen drieënhalve maand tijd met negen schrijvers een streekroman bijelkaar te schrijven. Nu wacht nog wat eindredactiewerk en het drukklaar maken van de tekst om het eerste exemplaar van Hessel de IJsseljutter op zaterdag 16 september tijdens Twello voor Taal te kunnen overhandigen.

Groet, Henk."

 

Het wachten hoeft niet langer: Hessel de IJsseljutter heeft het licht gezien!

Negen schrijvers en een redacteur hebben zich dit voorjaar en deze zomer in het zweet gewerkt om een - vooraf zéér ongewis - project tot een succesvol en daverend slot te brengen. Want hoe snel je ook loopt, essentieel bij een estafette is dat je het stokje in handen houdt en op het juiste moment overdraagt aan de volgende. En in die opdracht zijn de negen auteurs van het Schrijverscafé van de Kunstkring Voorst uitstekend geslaagd.

Terwijl de eerste schrijfster vertrok met niet meer dan de titel van deze streekroman, moesten de andere schrijvers in korte tijd hun hoofdstuk(ken) klaar hebben om deze tijdig door te geven aan de volgende auteur.

Deze formule bleek zeer heilzaam voor een dynamisch verhaal en een heerlijk leesbaar boek, waarbij ieder nieuw hoofdstuk de medeauteurs, de eindredactie en uiteindelijk u, de lezer, perplex zal achterlaten. Want dames- en heren-lezers: dit sfeervol geïllustreerde boek bevat zo ongelofelijk veel list, intriges en ronduit smeerlapperij, dat deze streekroman zo zoetjes aan steeds meer richting 'streek'roman gaat...

Citaat van de achterflap:

"Hijgend ziet hij nu het hele lijk. Vastgezogen in de IJsselklei. Groot, dik, in pak, zonder stropdas... die stropdas... met een C. Die vermeladijde kop met blauwe lippen.... die zijn Geesje gekust en uitgescholden hebben...

Overdag bevolken ze met blingbling en goodybags de terrasjes van de Deventer binnenstad. 'sAvonds terroriseren ze hun mannen. Mannen die met 'zuurverdiende' centen uit de drugs- en wapenhandel deze vrouwen sussen met duur dames-snoepgoed van Chanel en Victoria's Secret.

Hessel de IJsseljutter dreigt slachtoffer te worden van zijn pronkzuchtige streekgenoten. En zijn trouwe collie Skottie is dat al: neergemaaid met een .38.

Ik zal je wreken, Skottie!"

Meer lezen?

De eerste druk van 'Hessel de IJsseljutter' is in een luxe uitvoering verkrijgbaar via boekhandel Oonk, Twello, boekhandel Praamstra, in Deventer, in het café van galerie 'De Statenhoed', aan de Dorpsstraat 11a, Twello. Èn het ligt natuurlijk in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag!

De auteurs:
(in opeenvolgende volgorde) Neletta van Heuven, Lis van der Geer, Peter van der Woude, Resi Tichelaar, Mientje Severin, Mieke van den Berg-Geelen, Patrick Bauwens, Trees Krijnen en Joop de Leeuw. Eindredactie: Henk van 't Veen.

Illustraties: Mientje Severin
Coverontwerp: Jan Boomkamp, Atelier Warempel, Zutphen
Grafische vormgeving: Eddy Lasthuis
Druk: Drukkerij Ipskamp, Enschede

Kunst in de etalage

 

Natuurlijk heeft u het allang gezien: de gevulde etalages van de nog steeds leegstaande winkelpanden in het centrum van Twello. Afgelopen week zijn die gevuld met kunstobjecten, gemaakt door diverse kunstenaars van de Kunstkring Voorst. En inmiddels is al een vierde ingerichte etalage een feit.

In de 3e week van juni werd het project etalagekunst gestart in het centrum van Twello op initiatief van Anne-Marie Mulder. Drie etalages van een leegstaand BMO-pand werden gevuld met gevarieerde kunst. En ook de 4de etalage, naast de HEMA, is nu volledig ingericht.

"De bedoeling is dat de expositie regelmatig wordt vernieuw, zodat we het publiek in de gelegenheid stellen om nieuw werk te bekijken."

"We stoorden ons vreselijk aan die lelijke open gaten," aldus Anne-Marie. "Op initiatief van de Kunstkring hebben we contact opgenomen met de verhuurders van deze panden en BMO was de eerste die reageerde. En wie weet, volgen er meer, want er staat nog genoeg leeg."

Inmiddels zijn drie panden aan de Van Ghentstraat, Marktplein en Marktstraat door ons onderhanden genomen met een schoonmaakbeurt en ingericht met kunstobjecten. "Alleen al toen we bezig waren, waren de reacties van passerend publiek al positief.

Eigenlijk willen we met deze actie twee vliegen in één klap slaan: kunst dichter onder de mensen brengen en het winkelplezier van het publiek vergroten. Beschouw het dus maar als onze bijdrage aan de Twellose middenstand, al blijft onze 'basis' natuurlijk Galerie 'De Statenhoed' en de ateliers aan de Dorpsstraat", vult ze, grijnzend, aan.

"Het gaat bruisen in de gemeente," aldus Anne-Marie, "let op mijn woorden!"

Nu u hier toch bent...

De Stichting KunstKring Voorst is opgericht in december 2008 en stelt zich ten doel om culturele, kunstzinnige en sociale activiteiten te organiseren voor inwoners, kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Voorst.

Centraal daarin staat het streven om het culturele en kunstzinnige domein binnen de gemeente Voorst actief te promoten en te stimuleren.

Dat doen wij niet alleen door exposities te organiseren, maar ook door o.m. workshops en lezingen te programmeren, kunst-educatieve activiteiten voor scholen te organiseren, en ruimte te bieden voor muziek en kleinkunst.
Kortom: kunst in de volle breedte, laag drempelig, met een zo breed mogelijk draagvlak. Waarbij samenwerking met horeca, winkeliersverenigingen en andere culturele instellingen niet wordt vergeten.

De KunstKring Voorst werkt - helaas noodgedwongen - nog steeds ongesubsidieerd. Vandaar is het van belang haar activiteiten te blijven ondersteunen. Die blijk van ondersteuning kunt u geven door lid of - al vanaf € 15,-- per jaar - vriend te worden van de Kunstkring Voorst.

Lid of vriend worden van de Kunstkring Voorst doet u hier

 Waar moet ik zijn?

Kunstkring Voorst
Galerie 'De Statenhoed'

Dorpsstraat 11a
7391 DC, Twello

e: info@kunstkringvoorst.nlTop